Thursday, December 6, 2012

Durian

mengejar dateline setiap hari amat melelahkan,kadang2 mengerjakan sesuatu yang rutin tetapi terkadang datang jer macam2 keje.Teringatkan keje2 yang belum sempat di sentuh membuatkan hati berdebar2..dah setahun aku tak sempat lagi mendaftarkan 2 brand kat Myipo, harta intelek padahal bos mengharapkan ia success.

sudah lama gak berlalu untuk aku mengemukakan penyata kewangan persatuan dan mesyuarat kat pertubuhan kuantan, begitu gak dengan persatuan baru yang hendak didaftarkan, aku tak ada masa untuk menanganinya.

kelat jer muka aku bila Tan Sri bertanyakan hal itu kepada aku, dan tadi aku menegurnya bila ia masuk ke kedai,nampak mcm sibuk jer...dia menghulurkan sekeping kupon padaku..."jom makan durian"...nampak tulisan :durian" aku tersenyum...tertulis "jom makan durian kat BA BUNDLE...derma ikhlas rm10,20,30'"....

"bila?" tanyaku
sabtu ni..petang...
"kalo nak...aku nak kutip duit terus ni"...
"uhhh..nampak sangat..nak ambik duit ni wat beli durian"...
"haaa..sabtu aku lagi keje...aku pun tak tau leh pegi ker tak"...


aku dah pasti...apa-apapun aku tak pernah dapat ikut apa-apa aktiviti.,hari sabtu lagilah sibuk..kenapa aku selalu rasa berhutang bila banyak sangat keje yang tak dapat aku langsaikan.

"M" pernah katakan pada ku..kadang2 kita menjadi beban orang, bila orang selesa meminta tolong atau membebani kita, maka kitalah yang selalu menjadi mangsa,dan bila orang menyuruh kita..kita tak pernah membantah atau hasilnya memang memberansangkan serta tak pernah mengecewakan,maka kita telah memberi lampu hijau serta titik keselesaan kepada orang.

Terkadang aku "pana" gak...dan ingin belajar berkata "tidaaakkk" namun aku selalu memujuk dan berfikiran  positif.Pulangan yang diperolehi bukan semata-mata berbentuk komesial dan material, namun semangat, pahala dan apa yang aku pelajari disebalik kesukaran ,itulah yang aku harapkan dapat membangun pendirianku.

Dah lama aku berperang dingin ngan Tan Sri..tetapi akhirnya hubungan kami jernih kembali. So sekarang aku dah mula kena ambik tahu hal-hal politik sebab bila dia bercerita pada ku, tahu juga sedikit sebanyak untuk aku mencelah...sekurang-kurangnya mereka tahu sikap dan perangai aku yang mudah naik angin,dan memaksa untuk mencapai apa saja keinginan aku.

Akhirnya aku kembalikan semula kupon itu pada Tan Sri..."aku tak mau pegi"...dan aku tak tahu bos aku ambik ker tak kupon tu.

Yang membengangkan aku...tak lama aku kena cari orang baru lagi.bosan sungguh dengan keadaan yang selalu berlarutan.ilmu yang aku curahkan tak mendatangkan manafaat pada syarikat.dan apa yang aku berikan tidak dapat meringankan beban aku.namun aku percaya..Allah tak pernah membebankan hambanya melainkan sesuai ngan kadar diri hambanya itu.Aku pamitkan doa kepada ilahi agar Allah merestui dan meringankan perjalanan hidupku samada dalam perjalanan dunia atau menjalani titian sirahnya...namun aku tetap mendoakan yang terbaik untuk mereka yang pernah bersama-sama ku.

Tanpa aku sedari, disember dah pun akan melepasi minggu pertama.Tahun 2013 akan menjelma.Tiada harapan yang pasti namun aku tetap mengharapkan yang terindah untuk hari esok.

andai apa takdir  yang dilukiskan untuk ku,aku tetap tak berkira..namun aku kumpulkan kekuatan dan yakinkan diri untuk menerima ujian Allah ini

untuk sesiapa yang pernah mendampingi ku...(anak-anak..sahabat sejati) : kasihmu abadi di hati

Untuk sesiapa yang telah menjauhi aku,meninggalkan aku (ibubapa yang telah meninggalkan dunia fana ini, dan sesiapa yang menjauhi aku di dunia ini) : berbahagialah kau di sana dan di mana pun kau berada..jangan bermain dengan kata-kata dusta,


Untuk sesiapa yang pernah aku kecewakan : cinta kita tidak kesampaian..

bagai buah durian...durinya yang tajam melindungi kemanisan isinya di dalam....aku ingin menjadi durian..selama-lamanya.


No comments:

Post a Comment